Monday, June 11, 2007

OTE - δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εναντίον του κ. Βουρλούμη


Σε «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης αναδεικνύεται ο μέχρι πρότινος «μεταρρυθμιστής» του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, μετά τη δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε εναντίον του.

Η κατηγορία για απιστία σε βάρος του ΟΤΕ και των μετόχων του, που πλέον βαραίνει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, αφορά την υπόθεση των υπερτιμημένων συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης (2003-2007) που ο κ. Βουρλούμης προσέφερε γενναιόδωρα στους εθνικούς προμηθευτές, Intracom και Siemens.

Αυτό συνέβη τον Δεκέμβριο του 2004, με μεθοδεύσεις, καρατομήσεις και υπερβάσεις, προκειμένου να ξεπεραστεί η αντίσταση της αρμόδιας Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης (ΔΔΔΚΣ), η οποία δικαιολογούσε μόλις τα μισά από τα 130 εκατ. ευρώ που τελικά δόθηκαν στους προμηθευτές.

Τρόμος στο Μαξίμου

Η άσκηση της δίωξης, αν και έγινε προ ημερών, δεν ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Είναι όμως γνωστή στο Μέγαρο Μαξίμου και προκαλεί τρομώδες σύνδρομο στην κυβέρνηση, καθώς με τη δημοσιοποίησή της εκτιμάται ότι καταρρέει και ο μύθος της διαφάνειας στον ΟΤΕ, συνάμα και το ισχυρό χαρτί που μέχρι πρότινος λεγόταν «Παναγής Βουρλούμης». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», η δίωξη για απιστία σε βάρος του κ. Βουρλούμη ασκήθηκε από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, ύστερα από προκαταρκτική έρευνα που διήρκεσε περίπου 2,5 χρόνια. Δίωξη για συνέργεια στην απιστία ασκήθηκε και κατά του Γ. Ιωαννίδη, τότε γενικού διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων του ΟΤΕ, εισηγητή της υπερτιμημένης «δωρεάς» και σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Romtelecom. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς την τακτική ανάκριση, από την οποία δεν αποκλείεται να προκύψουν ευθύνες και για όσα μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ υπερψήφισαν την επίμαχη εισήγηση της 17ης Δεκεμβρίου του 2004, αν και ήταν γνωστή η θέση της αρμόδιας διεύθυνσης.

Οι 3 που καταψήφισαν

Μάλιστα, τρία μέλη του Δ.Σ. του ΟΤΕ καταψήφισαν τις αναιτιολόγητες «παροχές» προς Intracom και Siemens, συντασσόμενα με την αρμόδια υπηρεσία. Πρόκειται για τους Γ. Λιναρδάτο, Γ. Τζοβλά και Θ. Βενιάμη, που έχουν καταθέσει και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας και συγκαταλέγονται στην πλειάδα των μαρτύρων που κλήθηκαν.

Ο κ. Λιναρδάτος, μάλιστα, που με απαίτηση του προέδρου του ΟΤΕ αντικαταστάθηκε από μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού τον Ιούλιο του 2005, στην επίμαχη συνεδρίαση κατέθεσε επιστολή εξηγώντας την αρνητική ψήφο του και υποστηρίζοντας ότι από την κατά πλειοψηφίαν απόφαση ο ΟΤΕ υφίσταται βλάβη ύψους 54 εκατ. ευρώ.

Η αυτεπάγγελτη δίωξη προέκυψε από προκαταρκτική έρευνα που παρήγγειλε στις 26/1/2005 ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλος και ανετέθη στην κ. Τουλουπάκη. Την αφορμή έδωσαν δημοσιεύματα, ο διχασμός των μελών του Δ.Σ. του ΟΤΕ και κυρίως η εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, που με παραστατικά απεδείκνυε την κατά 100% υπερτιμολόγηση των συμβάσεων που τελικά υπεγράφησαν.

Τον καρατόμησαν

Δύο ημέρες πριν από την παραγγελία για προκαταρκτική έρευνα, οι Βουρλούμης και Ιωαννίδης απέπεμψαν τον διευθυντή Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης Νικήτα Μπαριτάκη και πολλούς από τους υποδιευθυντές, όπως τον Α. Κωνσταντινόπουλο, επικαλούμενοι «σοβαρούς λόγους». Οι προαναφερθέντες είχαν αρνηθεί να τιμολογήσουν κατά παραγγελία 40,6 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι Intracom και Siemens για τις υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που είχαν προσφέρει στη διετία 2003-2004. Αντίθετα, εμφάνισαν παραστατικά εργασιών για τη διετία που δικαιολογούσαν πληρωμές μόλις 26,5 εκατ. ευρώ, δηλώνοντας ότι για το υπερτίμημα δεν μπορούν να εφεύρουν... τιμολόγια. Ολοι τους καρατομήθηκαν, περιθωριοποιήθηκαν και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να υπαχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και να συνταξιοδοτηθούν.

Λίγους μήνες πριν από την επίμαχη απόφαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ, τον Αύγουστο του 2004, είχε εξαναγκαστεί από τον πρόεδρο του οργανισμού σε παραίτηση και το μέλος του συμβουλίου, Απ. Μπαράτση. Ως μέλος της τριμελούς επιτροπής για το θέμα των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, είχε γράψει στον κ. Βουρλούμη ότι η αρμόδια διεύθυνση έχει δίκιο και ότι οι προμηθευτές πασχίζουν με «δούρειους ίππους» να εξασφαλίσουν λεόντειες συμφωνίες.




Με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις Intracom και Siemens απέσπασαν από τον ΟΤΕ 43 εκατ. ευρώ , έξτρα

Οι τεχνικές υπηρεσίες αρνήθηκαν την «ευγενή χορηγία», αλλά...

Η υπόθεση των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ είναι μακρά.

Αρχίζει από το καλοκαίρι του 2002, όταν, εν όψει της ολοκλήρωσης των προσοδοφόρων απευθείας αναθέσεων (προγραμματικές συμφωνίες), οι Intracom και Siemens επεδίωξαν να αναλάβουν outsourcing την τεχνική υποστήριξη του δικτύου του ΟΤΕ. Το σχέδιο «άλωσης» απέτυχε. Το «φρένο» μπήκε από τον υπηρεσιακό μηχανισμό του ΟΤΕ και από στελέχη που αντέδρασαν προκαλώντας, δέος και στο Μαξίμου, καθώς τα διαβήματα έφθασαν και στον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Οι εταιρείες άρχισαν, μετά ταύτα, να εγείρουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, τιμολογώντας κατά βούληση. Η Intracom, για παράδειγμα, ήγειρε αξίωση στο τέλος του 2003 για αμοιβές 41,9 εκατ. ευρώ. Τα τιμολόγιά της επιστράφηκαν από τον τότε διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Μιχαλόπουλο ως απαράδεκτα, γιατί δεν συνοδεύονταν από παραστατικά. Η «επίθεση» όμως στο ταμείο του ΟΤΕ συνεχίστηκε από τις Intracom και Siemens, γιατί στο μεταξύ οι δουλειές αραίωναν και η τεχνική υποστήριξη ήταν μια εναλλακτική στήριξη των εσόδων τους...

Τον Δεκέμβριο του 2004, η αρμόδια διεύθυνση με εισήγησή της πρότεινε πως πρέπει να γίνει η τριετής συμφωνία (2005-2007) για την τεχνική υποστήριξη, ενώ τιμολόγησε τις προσφερθείσες υπηρεσίες τής διετίας 2003-2004 με 26,5 εκατ. ευρώ.

Χωρίς τιμολόγια

Ομως, ο γενικός διευθυντής Γ. Ιωαννίδης είχε συμφωνήσει με τους οίκους για σχεδόν διπλάσια δεδουλευμένα και η εισήγηση που ο κ. Βουρλούμης ανέπτυξε στο Δ.Σ. προσδιόριζε το τίμημα στα 40,6 εκατ. ευρώ για τη διετία 2003-2004. Η διαφορά-υπερτίμημα έφθασε τα 14,1 εκατ. ευρώ, τα οποία εξοφλήθηκαν δίχως τιμολόγια με το «καπέλο» τής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η «χορηγία» αυτή του ΟΤΕ αποτέλεσε και τη βάση της υπερτιμολόγησης των ίδιων υπηρεσιών για την τριετία 2005-2007 και το καλοκαίρι του 2005 υπογράφτηκαν οι σχετικές συμβάσεις με την πρόβλεψη και «αέρα» 30%. Ετσι, η «δωρεά» έφθασε τα 43 εκατ. ευρώ, αφού ο ΟΤΕ πλήρωσε 130, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες δικαιολογούσαν 87 εκατ. ευρώ .

Η κατάσταση όμως έγινε πιο σύνθετη, όταν η Ericsson -που έπαψε πια να εκπροσωπείται από την Intracom- στις 24/2/2005 κατέθεσε πρόταση για την τεχνική υποστήριξη των κέντρων της ΑΧΕ-10. Αποκαλύφθηκε ότι για τα ίδια συστήματα απαιτούσε το ήμισυ του τιμήματος που ο ΟΤΕ είχε δώσει στην μεταπράτρια Intracom.



Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/06/2007

No comments: