Monday, June 18, 2007

Windows XP: Σφάλμα στο αρχείο \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

Περιγραφή

Κατά την διαδικασία εκκίνησης των Windows XP ενδέχεται να συναντήσετε το ακόλουθο σφάλμα:

Windows XP could not start because the following file is missing or corrupt:
\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

και τα Windows XP να μην ξεκινούν, ούτε σε κανονική κατάσταση, ούτε σε Safe Mode, ούτε σε Command prompt.

Αιτία
Λόγοι για αυτό μπορεί να είναι:
1) Εγκαταστήσατε τα Windows 2000 σε υπολογιστή όπου ήδη υπήρχαν τα Windows XP. Για την περίπτωση αυτή, αγνοήστε τις οδηγίες της σελίδας αυτής και ανατρέξτε στο άρθρο:
Εγκατάσταση των Windows 2000 σε σύστημα όπου υπάρχουν τα XP, χωρίς προβλήματα

2) Το μητρώο (registry) των Windows XP καταστράφηκε ή διαγράφηκε.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβεί αυτό. Θα πρέπει να είσαστε πάντα έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε.
Για να μπορέσετε να το διορθώσετε, θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο ένα bootable CD εγκατάστασης των Windows XP. Επίσης, για την επιτυχέστερη αποκατάσταση του προβλήματος, καλό είναι να μην απενεργοποιείτε το System Restore των Windows XP, εκτός αν υπάρχει έλλειψη χώρου στον δίσκο σας.

Χρόνος επίλυσης
~ 10 λεπτά

Επίλυση
Θα χρειαστείτε ένα CD εγκατάστασης των Windows XP το οποίο είναι bootable.

Αν δεν έχετε bootable CD των Windows XP, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε μια δισκέτα εκκίνησης DOS ή Windows 98, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο σκληρός δίσκος σας δεν χρησιμοποιεί το σύστημα αρχείων NTFS. Το σύστημα αρχείων NTFS δεν είναι προσπελάσιμο από το DOS ή από τα Windows 98.

Αν χρησιμοποιήσετε δισκέτα εκκίνησης DOS ή Windows 98, εκκινήστε το σύστημα από αυτή και διαβάστε απευθείας το βήμα 2.

1. Τοποθετήστε το CD των Windows XP στον υπολογιστή και κάντε εκκίνηση του συστήματος από αυτό. Όταν εμφανιστεί το μήνυμα "Press R to Enter Recovery Console", πατήστε το πλήκτρο R, ώστε να ανοίξει η Recovery Console των Windows XP.

2. Δώστε διαδοχικά τις ακόλουθες εντολές:

C:
CD WINDOWS
CD SYSTEM32
CD CONFIG
REN SYSTEM SYSTEM.OLD
COPY C:\WINDOWS\REPAIR\SYSTEM
EXIT

Αν τα Windows XP είναι εγκατεστημένα σε partition με γράμμα διαφορετικό από το C:, αντικαταστήστε την παράμετρο C: στα αντίστοιχα σημεία των παραπάνω εντολών.

Από αυτή τη στιγμή έχετε επαναφέρει αντίγραφο ασφαλείας του μητρώου, το οποίο όμως είναι πολύ παλιό. Πρόκειται για αντίγραφο του μητρώου, όπως αυτό ήταν μετά την εγκατάσταση των Windows XP και την πρώτη εκκίνησή τους. Τώρα η εκκίνηση των Windows XP είναι και πάλι εφικτή, όμως επειδή το αντίγραφο του μητρώου που ανακτήσατε είναι παλιό θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με πολλές από τις εγκατεστημένες εφαρμογές και hardware.

Για να διορθώσετε τα προβλήματα αυτά, θα χρειαστεί να επαναφέρετε το πιο πρόσφατο back-up του μητρώου που είχαν δημιουργήσει αυτόματα τα Windows XP, πριν παρουσιαστεί το σφάλμα. Η επαναφορά του back-up αυτού θα γίνει επιτυχώς, αν δεν έχετε απενεργοποιήσει το System Restore Service των Windows XP (εξ ορισμού είναι ενεργοποιημένο). Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή και μόλις εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις στην οθόνη, αρχίστε να πατάτε επαναλαμβανόμενα το F8. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, θα δείτε μία λίστα επιλογών, όπως Safe Mode, Command prompt only κλπ.

2. Στη λίστα αυτή επιλέξτε "Last known good boot configuration".

Τα Windows έχουν πλέον επανέλθει στην αρχική τους σωστή κατάσταση λειτουργίας.

No comments: